Bulgarije, met zijn rijke culturele erfgoed en levendige tradities, biedt een boeiende kalender van feestdagen en festivals gedurende het hele jaar. Deze evenementen weerspiegelen de historische en culturele diversiteit van het land en bieden bezoekers een unieke kans om de Bulgaarse cultuur te ervaren.

1. Baba Marta Dag (1 maart): Baba Marta Dag is een traditionele Bulgaarse feestdag die de komst van de lente viert. Op deze dag geven Bulgaren elkaar ‘martenitsi’, kleine rood-witte versieringen, als symbolen van gezondheid en geluk. De traditie is diepgeworteld in de Bulgaarse folklore en wordt door jong en oud gevierd.

2. Rozensfeest in de Rozenvallei (mei-juni): De Rozenvallei, gelegen in het hart van Bulgarije, staat bekend om zijn rozenproductie en het jaarlijkse Rozensfeest. Dit festival viert de rozenoogst met parades, volksmuziek, dans en natuurlijk de kroning van de Rozenkoningin.

3. Het Kukeri Festival (januari-februari): Het Kukeri Festival is een uniek Bulgaars evenement waarbij mannen zich verkleden in kleurrijke kostuums en maskers en door de straten paraderen om boze geesten te verdrijven en een goede oogst te bevorderen. Dit festival is een spectaculaire vertoning van traditionele folklore en rituelen.

4. Het Internationale Folklorefestival in Burgas (augustus): Dit festival brengt dansgroepen uit de hele wereld samen in Burgas, aan de Zwarte Zeekust. Bezoekers kunnen genieten van traditionele dansen, muziek en kostuums, en leren over de culturele diversiteit van de wereld.

5. Het Jazz Festival in Bansko (augustus): Het Bansko Jazz Festival is een van de grootste jazzfestivals in Bulgarije en trekt internationale artiesten en muziekliefhebbers. Het festival biedt een week lang optredens in de buitenlucht in de prachtige setting van het Pirin-gebergte.

Conclusie: De feestdagen en festivals van Bulgarije bieden een rijke tapestry van ervaringen die de culturele, historische en artistieke diversiteit van het land belichten. Voor bezoekers zijn deze evenementen een uitstekende gelegenheid om zich onder te dompelen in de Bulgaarse cultuur en deel te nemen aan unieke tradities die het hart en de ziel van Bulgarije vormen.